Dr. Szalai Miklós: "A hitetlenségből vett ateista érv", előadás + "Letérésem története", beszélgetés


Az Ateista és Agnosztikus Klub valamint a Szkeptikus Társaság rendezésében tartjuk meg ezt az előadásunkat 2007. december 12-én, szerdán, 18 órakor. Helyszín: Mentaterasz, Bp. II. Margit krt. 14. Pincehelyiség

Szalai Miklósról

1984-1990 között járt az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem-filozófia szakra, 2001-ben szerezte meg a "summa cum laude" történelemtudományi, 2002-ben pedig szintén "summa cum laude" a filozófia tudományos fokozatát (PhD).

Az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, de emellett oktató az ELTE Bölcsészettudományi Karán és a Budapesti Corvinus Egyetemen.

2006-tól Szalai Miklós a Ma.H.A.T egyesület alelnöke, szakmai vezetője.

Fontosabb írásai, amelyek ide vonatkoznak:

  • Letérésem
  • Swinburne istenérvei. In: Magyar Filozófia Szemle. 1998/1.
  • Az állam-egyház viszony története a Német Szövetségi Köztársaságban. In: Oktatáspolitika és vallásszabadság. Új Mandátum Kiadó, 2000.
  • A tapasztalattól a tudományig. Válogatott tanulmányok: Willard Van Orman Quine. Szerk. és vál. Forrai Gábor. Budapest, Osiris, 2002.
  • Létezik-e Isten? Ateista érvek a mai angolszász filozófiában. Budapest, L' Harmattan, 2005.
  • Istenérvek és valószínűségszámítás. 2006. március 21. Jesenius kerekasztal-beszélgetés

Az előadásról

Az előadás a "Létezik-e Isten?" c. könyv második részére épül, amely azon kevésbé ismert, ám érdekes ateista érvről szól, amely isten ellen abból a tényből érvel, hogy vannak hitetlenek, illetve isten "nem mutatkozik" a modern világban. Időtartama 30 perc. Az előadás letölthető pdf-ben. A könyvről sajnos kevés ismertetés érhető el interneten:

A beszélgetésről

A beszélgetésben Brendel Mátyás fogja faggatni Szalai Miklóst egy korábban megjelent írás alapján ("Letérésem"), amelyet most a szerző engedélyével újra közreadtunk ld. fentebb). A közönség is tehet fel kérdéseket. A várható nagy hallgatóság miatt a beszélgetés kérdezz-felelek jellegű lesz.