Nyilatkozat Vizi E. Szilveszternek "A Biblia éve" kapcsán kiadott közleményéről

Vizi. E. Szilveszter a közelmúltban közreadott egy közleményt annak kapcsán, hogy 2008-at - sok más között - a Biblia évének nevezték el. Az Ateista és Agnosztikus Klub nézetei alapján a Bibliát egy mitológia-gyűjteménynek tartja, és a nyugati kultúra és történelem egyik fontos, de vitatható forrásaként.

Egy olyan államban, ahol vallásszabadság van, elfogadjuk azt, hogy bizonyos embereknek joguk van kiemelten ünnepelni ezt a könyvet, míg nekünk jogunk van azt kritizálni. Aggályosnak tartjuk, hogy a Tudományos Akadémia elnöke egy inkább kulturális kérdéshez ennyire szorosan és hivatalosan kapcsolódik. Ez véleményünk szerint nem feladata.    

Ami ellen viszont erőteljesebben tiltakozunk, az Vizi E. Szilveszter közleménye, amely immár sorozatos mintázatot mutat. Vizi E. Szilveszter immár sorozatosan és következetesen, az MTA Elnökeként pártos hitbéli nyilatkozatokat tesz. Ezekben következetesen az MTA Elnökeként van feltüntetve, és nem magánszemélyként, holott személyes hitéről szólnak, és amely nem lehet az MTA hivatalos álláspontja. Vizi E. Szilveszter tehát sorozatban visszaél pozíciójával. Jelen nyilatkozatában olyan tudományterületen, a geológia területén is tett állítást, amely nem szakterülete, és olyat, amelyek tudomásunk szerint koránt sem illeszkedik ezen terület tudományos ismereteibe. Az MTA Elnöke tehát tudományterületek között is illetéktelen módon járt át.

Az Ateista és Agnosztikus Klub felkéri Vizi E. Szilvesztert, hogy amennyiben MTA elnöki pozícióját és személyes hitéletét nem tudja kettéválasztani, akkor mondjon le arról, amelyikről lemondani képes.

 

2008. január